ponedeljek, 26. avgust 2024

KOMPOTELA (1989m) IN VRH KORENA (1999m), 25.8.2024

 Namesto v soboto sva šla v nedeljo in se izognila vsej gužvi na cesti. No, sevejde mora it nejki narobe in sicer teta guglica ne ve, da je cesta proti Ambrožu popolnoma zaprta in je blo treba drugam...in sevejde je mobi moral glih takrat zaštrajkat in nas peljat nekam čist v drugo smer??? O, đizs... No, pole, ko sva bla že hudo na drugi strani proč od Krvavca,  sva seveda obrnila in nekako le prišla do ceste, ki pelje k Ambrožu... ne me prašat, kako...

Parking na Planini Jezerca je bil presenetljivo dokaj prazen. Sva pa prehitela med potjo en tavžent kolesarjev, k so se martrali ( no, eni mal manj:)) priti do vrha. 

Plačava parkirnino 5 evrčkov in od zadnjič, ko smo bli tuki, to je dve leti nazaj, se je zadevšna tolk popravla, da so celo en dixi dali ( k sem se takrat mal p..., da bi pr tolk prometa in parkirnini vsaj en sekretko dali na voljo). Bravo!

In pejva. V travnat hrib. Sonček je sijal in tudi kar lepo grel. Ni blo glih občutka, da smo na 1500m. 

Čez pašnike, kjer so se kravce lepo napajale in pasle, ene tudi učile plavat:

Pot je od vrha planine naprej kar taka, pestra, mal skalc, mal hudih strmin, mal kamna, mal korenin...vsega po malem. 
Na planini Koren je samopostrežna okrepčevalnica in seveda sva si privoščila en radler 0.0 za se malo odžejat. 

Pejva dalje. 
Ne me prašat zakaj, ampak jast sem imela v spominu, da prideva do znaka, ki pelje levo na Vrh korena, desno pa na Kompotelo. Ker sem pogledala čist na brzino samo na en znak, ki je kazal pot na Planino Košutna- desno, sem bla veri prepričana, da greva prav, ker dans greva najprej na Kompotelo...ja, malo morgen. Kaj kmalu sva bla v enem ruševju, neke sledi je sicer blo videt, a šla sva proč od Kompotele. "Ojej, wače, ma Kompotela je tam zgori, midva greva pej na drugo stran...kje sva zabluzila, buh ti vejdi." 
Pa je bil wagen v strejhi.
Pogledam na Stravo, sevejda sunce tolk sije, da ni videt nič na mobitu, ma, bem, sva vsaj ljudi vidla, kje hodijo in se obrnila in šla proti njim. Đizs....
No, razkurjena pridem na vrh in se v momentu odkurim... prekrasno vse. KSA na dlani, mmmmmljasssskkkk. 



Človk bi kar tam ostal. 
Pri vračanju sva seveda vidla, kje sem jast falila... bi morala še malo naprej, da bi prišla do znaka levo-desno. Ma, ja, sej bo...
Spotoma skočiva še do Vrha Korena. 
Za nazaj seveda obujanje spominov, kako sem jebala ježa Čez ježa s prepadnimi stenami in izritimi klini... ( če če kdu čitat): https://tindi-zztopka.blogspot.com/2021/09/vrh-korena-1999m-namesto-kalskega.html

Letos me Jež za gvišno ne vidi. In sploh, zarad 500 metrov krajše poti da bi jast riskirala moj lajf in vsa posrana tam šla? Ne, hvala!

Tako sva jo mahnila po isti nazaj, si še enkrat v self service privoščila eno pjačko ( plačaš po svoji vesti)  in se na koncu ustavila na Planšariji Pr Florjan, kjer sva jedla odlične žgance s kislim mlekom in super golaž. 

In kakšne surfinije : 


Sonce me je kar malčk oparilo, no, ni blo hudga. Za zdržat. 

Lep dan, poln vsega. 

RELIVE POSNETEK

ALBUM FOTK

STRAVA GPS

petek, 16. avgust 2024

TOLMINSKA KORITA, 15.8.2024

 Verjeti ali ne, ma, jast še v lajfi mojem, k traja že kar en cejt, nisem bla v Tolminskih koritih. 

In da bo še mal več gužve, jo pejmo  na ta Šmaren dan nardit še mi.:)) In tu nje zgudi zjutru, ampak v ta hujši vročini!

Štiri petine familije in zet smo se zjutraj zapeljali do Tolmina na P2, ker P1 je bil že zagiftan. Ma, prow ta zadnji moment smo dobili še plac za parkirat. 

Se zakadimo proti vhodni - info hiški in prijazna vodička nas opozori, da naj kar pohitimo z nakupom kart, ker bomo že, tudi če takoj kupimo vstopnice, vseeno čakali eno uro in pol na termin ob 12.00. Prej je že vse okupato! 

Okej. Pole Sindis  nardi nakup na ekspres preko spleta in zdej dejmo,...kej? Ja, čakat. Ma, bejžmo počasi tja, k je še vedno slab km do vhoda in na en pjač v gostilno Tolminska korita. Se usedemo in nam s table o ponujeni hrani zadiši, da bi pa še mal pojedli. Naročimo vsak svoje, meni je blo  njami. ( morda pikič predragu - al pa premalu gwor za teve sowde:))

Svojo zgodbo pa tam piše wc. ( ki je zunaj, poleg letnega vrta)  Smo sedeli pri prvi mizi poleg njega in sevejde bi šli vanj  radi vsi, tudi čakajoči na vstop v korita ( in to smo kar vsi:)), a je zadeva zaprta -odprta z rampo na kodo od računa ali pa proti plačilu 1 evrčka. In vsi tisti, k tega ne vejo, sevejde najprej probajo, če rata... ma, ne rata. In pole tista rampa tam piska in kriči,  kokr da bi kradli banko. 

In kelnar je tam dežuren več al manj non stop, da sprašuje, če si gost in kasira... in še kelnari. Ne vem, no, mislim, da je zadeva za vse konkretno moteča. Gosti zunaj poslušamo več al manj samo piskanje, uni kelnar mora stalno tja tejkat... ne bi pogruntali kej bolj pametnega? 

No, anivej..pejmo naprej.

Nekaj pred poldnevom nas spustijo skozi rampo, počekiramo vseh pet kart in pejmo...v gužvi počasi po poti proti najnižji in najjužnejši  točki TNP- na 180 m višine, kjer se steka Zadlaščica v Tolminko.  Brrrr, kar ledena, a jast bi se najbrž vendarle vrgla vanjo,....če bi smela. Ma, se ne sme! 





Sevejde je treba stalno škljocat. In se umikat en drugmu, da bo fotka kolkor tolk okej. 


Le kakih sto, dvesto metrov proč pa - Termalni izvir. Piše vse na fotki:))

Zanimivo.

Počasi obiščemo vse točke, se poguncamo na visečem mostu:

In se v zares hudi vročini vrnemo v krogu na izhodišče. Hihi, ko smo se na začetku srečevali s folkom, so vsi še lepo dišali, ma, na koncu smo bli vsi vse prej kot dišeči, ma prešvicani pej, kot bi maraton prelaufali. 

Sicer priporočajo korita za družinski izlet, a za starše z majhnimi otročki je to vse prej kot nenevarna in lahka  zadevšna. Še sreča, da so moji že veliki, da nisem prišla ven iz korit še bolj, sevejde psihološko, zmartrana:))
Seveda smo se na koncu zapeljali še v Sotočje Soče in Tolminke, kjer sem preizkusla obe. Tolminka je bla dost bolj brrrrr, kot Soča. Je pa bla za večino tudi Soča brrrr, saj se ni kopal skoraj  nihče. Le jast in moj sine sva imela j...:))

Ma, bravo mi. Lepu je blu, šaldu lepu. Nej bo še taku:)

FOTO ALBUM

STRAVA GPS


ponedeljek, 12. avgust 2024

KOFCE GORA(1967m) - TOPLAR(2000m)-VELIKI VRH(2088m), 11.8.2024

 Do Tržiča se pride dokaj hitro, seveda če se na pot odpraviš še dovolj zgodaj. Ker, ko se zagusti na cesti, se ne rešiš glih ....in imaš prav kmalu pokvarjen dan. 

Ob sedmih sva šla od doma in čez urco in en kvart sva že na parkingu v Matizovcu, ki ga je treba plačat 4 evrčke. No, meni se ne zdi glih dragu, sam, če si pa zarad plačila tam na gvišnem, pej... ne bi rekla. Ah, sej nisi nikjer...

Parking je bil že dokaj poln. S te strani nisva šla še nikoli. Nekaj novega naju čaka. In pejva. Na Hribih.net  piše, da je pot dolga med 11 in 12 km za tja in nazaj, tako, da vzamem s sabo le pol litra ledene vode, par bonkov. Če bo nuja, je itak koča na poti. 

Za ogrevanje kilometer makedama, nisva šla po bližnjici. In že je tu prvi izvirk vode. No, sej paše mal se ofrišat. Mmmmm, njami, hladna...


Tja gor bo treba:


O, kolk so lepi tevi hribi. Človk bi jih skuzi fotkal. Pot do Doma pod Kofcami je taka, dokaj koreninska in kamnita, šudrasta.


Po treh dobrih kilometrčkih sva že pred kočo. 
Nič nama še ni bilo hudega, zato se ne ustavljava. 

Le kelnarja povprašam, če morda ve, kje je voda sprala del poti, ki naj bi bil sedaj nevaren..., a, ni vedel za nič. Pa povprašam po poti koga.

Sledi prekrasen kilometer zelene preproge. 

Konjčki in kravce se lepo pasejo, no,...nič kaj preveč se jim ne ljubi... pr mej duš, da sem se ustrašla, če konj sploh živi?


Travnati preprogi sledi pot skozi ruševje in po strmem grebenu in na enem mestu mi je kar malo zašumelo, saj bi bila tam za potrebo kaka zajla za se mal prijet, da ne zgrmiš ravno v prepad. Sej je kratko, ma sladko:)) 

Hihi, z mojim sva se glih par minut prej neki pokala ( ker sem bla za sekundo prehitra od njegovih nastavitev:)) in ko je šel naprej mimo tega prehoda, sem mu prav prečitala, da si je rekel: Ma, ne pogledam hudiča, babjega, če je padla dol, niti pod razno:))

Ne pa! Sem vidla, da je vseeno dal, tako, na skrivaj, eno učke proti nazaj,.... :)) 

No, potem je na momente, kot bi se vzpenjala po peš poti proti Gradiški turi. 
Da prideš po dobrih petih km na vrh, veš zgolj po palici, ki je zapičena v tla. Pred leti sva prišla tu mimo, ko sva šla skoraj ves greben shodit, danes pa direktno iz koče na vrh. 

Na desno proti Kladivu, na levo pa proti Velikemu vrhu. Mimo Toplarja, ki meri točno 2000m. Ma, kej šteje, če sem ga sam gor, 30 m proč,  pogledala, da sem bla na dvatisočaku, al nje? Ajej, najbrž, da nje...
Še malo in po 6,5km poti sva na vrhu, Velikem vrhu! Razgledi na celoten greben. Sej ne vem, kako napisat...mljask! 


Na vrhu je kar pihalo. Skrinca nima vpisne knjige, pa se vpišem v novo aplikacijo Zbiralec vrhov, ki pa se mi ne dopade, kot se mi je dopadel Planinc. ( le ta je šel v penzjon, na G.Play ga ni več, kar sem kar malo jezna, saj sem imela v njem kar neki tisoč vpisov, odstranla sem ga pa zato, ker mi je nejki trokiralo in pač upeštevala nasvet, da je fejst app zavreči in na novo naložiti:(( )
Nazaj greva po diagonali in ravno, ko je bilo za zavit nanjo, pride mimo pohodnik, ki ga seveda takoj povprašam, če je kje pot odrezana, pa ni vedel za nič. Je pa rekel, da je en kos zavarovan s klini in zajlami. Aha, hvala lepa. Zgleda, da so pot poštimali, saj na Hribih julija nekdo  napiše, da je zadeva kar nevarna. Pa je blo zdej vse poštimano. Bravo. 
Je pa po strmem šudru pazljivost sevejde več kot dobrodošla. 

V koči je bilo sedaj vse zagiftano, zato povprašam pri eni mizi, če lahko prisedeva? Izvolte! Hvala. Celo pot v dolinco sem sanjala ajdove žgance s kislim mlekom in seveda ne gre brez štrukljev. Mmmmmm, njami, njami. Kelnarji izredno prijazni. Dobili ob vsej gužvi hitro. 

Še malo počijeva in počasi pejva nazaj. Pot po gozdu, obdana z miljavžent koreninami. 

En dva tri jo fašeš, s kakim zvinom gležnja. In tako je bilo tudi s pohodnico, ki jo je skupila le dober kilometer pred ciljem. Izpeljana je bila prava reševalna akcija. GRS, z nosili, trije džipi, štirikolesnik s prikolico za ranjenca, reševalno vozilo... O, đizs... Vsa čast reševalcem, res. Dva sta hitela gor proti njej, kot bi bila na tekmi. Pa sta bila najbrž obveščena, da je " samo" gleženj. Vsa čast. 

Še enkrat se napijeva na zvirku hladne vode. Hihi, nas je bilo več uporabnikov zvirka. Le nekaj metrov nad nama se je kravca napajala iz istega. 
Ja, je bilo kar vroče. Čeprav niti približno, kar imamo mi v našem kotlu. 
Še lesne gobe so se na drevesu potile, hihi. 

Krasen dan. Slabih 13 km, s 1160m višinci. Daj mi še takih.