nedelja, 25. april 2021

NAOKOLI NA PLANINO IN ULOVKO, 24.4.2021

 Zadnjič sem bila na Planini nad Vrhniko septembra 2016, ko sva se udeležila tekme: 8 UR ŠIHTA . Super nora izkušnja. Potem so kmalu kočo podrli in jo zgradili na novo, ogromno denarja so za to prispevali pohodniki sami. No, eno pikco, za par žakljev cementa, sem prispevala tudi jast, z nakupom lepega puloverja. ( Ojoj, premalo ga nosim....če pa ni hude zime:)) 

No, včeraj sva pripeljala ta malga na ( brezvezno - le tokvin se stanjša za 200,00 evrov) varno vožnjo v Logatec. Zadeva traja 7 ur in da se ne voziva sem pa tja, seveda splaniram en mal bolj naokoli hod na Planino. Iz Strave si shranim sled od Varineje ( ki je zadnje čase ni več na Stravi??? Varči, kje si?)). Ona ima tam itak vse prelaufano in bo sled ziher dobra. 

Super lep dan se je prebujal. Ob pol osmih smo v Logatcu in termometer zaenkrat kaže samo eno samcato stopinjo. A sonček že dela na polhno..., bo kmalu drugače...

Ta malga "vrževa" iz avta in gas na Vrhniko. Na aktualni parking- izhodišče za Planino. 

Prav v počasnem tempu jo mahneva proti Starmu malnu. Super pot, lepo se hodi ob bistrem potoku Bela in čez par kilometrov sva že pri Starem malnu. Da je bil tam nekoč mlin, nas spominja novo mlinsko kolo in nekaj razvalin ter seveda jez. V poletnih dnevih je tu zagotovo super plac za ohladitev, saj je koča -  okrepčevalnica kar konkretno velika.







Pejva dalje. Mal bolj naokoli. Proti Strmci in Zaplani. 
Misliš, da tam zadaj ne bo nič več, a.... za vsakim gričkom se odpirajo  prekrasni travniki z zaselki in sam gledaš, kje vse folk živi. 
In gozdovi. Kako so lepi. Pokončni. 


Medtem, ko je bila na poti proti morju danes norišnica, sva midva na vsej poti do Planine srečala zgolj dva človeka. ( seveda, ker sva šla bolj nawkuli) 
Po slabih dveh urcah hoda sva prišla do Planine. 
Seveda se je treba povzpeti na stolp. Po 110-ih štengah si 22 metrov višje in lahko se do sitega naješ prekrasnih razgledov na vse strani. 





Ojej, tudi Blegoš se vidi. KBK trail so letos označili in vsak ga lahko opravi do 15.maja po lastni volji, kadarkoli ga želi. Ma, Silvanca in Boštjan,...zdej je še sneg gori? Počakamo še par dni? Da ga pobere? 



Seveda imava danes čas in lahko si privoščiva...
Jast sem naročila joto s klobaso in zares moram pohvalit tako kvaliteto kot kvantiteto. ( v spomin se mi je takoj pretihotapil dogodek, ko je moj  na planini Kuhinja naročil joto in dobil v ogromnem krožniku noter le toliko jote, da je prekrilo dno. In se seveda "skregal", da je naročil joto in ne krožnika:)). Nakar so mu doložili. ) 


Za tamalga sva naročila ( da mu odneseva v dolino) vrhniške štruklje. Sem mu ukradla enga... ojej, zakaj ne raje vseh??? Super njami. 

Urca? O, buh, ma, kej komi tolku? Ma ne, če bi se nam mudilo...
Malo se pomartinčkava.

Pohodniki so kar pridno hodili na Planino in bilo je zares živo. Veliko družin z otročki... se imajo kje igrat, zanje je naštimano pravo igrišče. Lepo. 

Ma, wače,... cejt imava, pejva počasi še na Ulovko?! 
Ma, ja... pejva... sej, tam pa nisva bla že strašansko dolgo, že od 2005. Sem šla nalašč gledat v mojo bukvo, kamor imam zapisane vse tekme. Včasih se je na Ulovko teklo. Tek je imel dolgoletno tradicijo, saj smo leta 2005 tam tekli že na 27. teku. 
Ojoj, kolk je blo lepo...naš mulc je tako užival v teku,... zdej pa:(((



No, jast nisem tekla, sem imela čez logistiko... so pa tekli vsi ostali. Za zanimivost: otroci so plačali po 1000,00 tolarjev štartnine, wače pa 1500,00. ( kar bi v današnjih cajtih blo 4 evrčke za mulca in 6 evrčkov za odraslega) 
Po poti proti Ulovki si lahko nabereš čemaža...ga je kolkor hočeš. 
No, dva lista sem dala v usta...

Včasih je bilo na Ulovki smučišče. 



Spet lepi razgledi.... in počasi pejva nazaj na Planino ter po klasični -tekmovalni nazaj na Vrhniko. O, buh, ma, kej jast sem 8 ur tle grizla???

Mimo Županove klopce, kjer si izbereš lažjo ali strmejšo varianto za gor in že sva na nabitem parkingu. 

Super dan. 
Še sreča, da nisva šla proti morju.... bi bla najbrž še zdej v koloni... 









Ni komentarjev:

Objavite komentar